divendres, 26 de febrer del 2010

Volen fer safareig! (1)

En el ple municipal de l’ajuntament de Montcada i Reixac del mes de febrer, vam tenir que tornar a sentir dels mateixos la cantarella de sempre sobre la Lafarge Cementos i la salut de la ciutadania. Està clar que estem en campanya electoral i tothom vol fer safareig!! La portaveu a Montcada del partit del Sr. Aznar, Rajoy i Camps, se la veia molt contenta sembrant dubtes sobre la nostra salut, amb desqualificacions personals que la posaven en evidència. El portaveu d’Iniciativa també es va lluir. Va deixar caure expressions com no deixem que els tècnics ens treguin el sentit comú (sic!) Quan el sentit comú si és patrimoni d’algú és de tothom, no d’uns quants!! I a més la complexitat tecnològica ens allunya encara més d’aquella forma de coneixement directe i fàcil. Ara tot és més complex. Malgrat tot, els informes tècnic ens diuen que la salut dels nostres conciutadans és tan normal com la de qualsevol altre. Ni millor ni pitjor. Res de nou, aquests episodis ja els hem viscut a M ontcada i Reixac. Potser algú se’n recorda de l’antiga incineradora que teníem a la ciutat. Tothom deia que la seva activitat estava enverinant-nos. Ven fer un estudi a la Universitat Rovira i Virgili i les conclusions era que l’impacte de les activitats de la incineradora en la salut pública quedava difuminada per la pròpia característica de la ciutat, on el veritable impacte el tenim, com qualsevol ciutat metropolitana, densa i propera a gran vials i nusos de comunicació, en el transit rodat. Segons els estudis realitzats (Catalunya, Espanya, Europa), el 80 % de les partícules pm10 i de NOx són atribuïdes al trànsit motoritzat. Montcada no és cap excepció tot i tenir empreses singulars, que al mateix temps són les més controlades per les administracions competents. Res a veure amb les alarmes que alguns estan aixecant amb dades que res tenen a veure amb la realitat.
Ho he dic moltes vegades i ho tornem a repetir. És irresponsable l’alarmisme que veus interessades estan creant i expandint per tot arreu sobre la salut dels veins i veïnes de la ciutat. Lafarge està a la banqueta dels acusats. Ha passat en ben poc temps a ser el diable de tots el mals i responsable directe de l’estat de la nostra salut. Es vol presentar a la cimentera com la responsable de les morts, malalties, avortaments i infermetats congènites i degeneratives de la gent de Montcada. Desprès de sentir el que se sent, arribes a la conclusió de que viure aquí, a Montcada, és un suïcidi o la prova de major insensatesa que un pot prendre a la seva vida.
Per altra banda, se’ns acusa a l’Ajuntament de la ciutat que defensem la fàbrica. Però el que defensem és el sentit comú i, per sobre de tot, la salut, i també la defensa els llocs del treball de Lafarge i de totes les empreses auxiliars que envolten aquesta activitat econòmica. Sovint penso que la dreta es frega les mans al veure aquest tipus de debats. Les esquerres ens esbatussem entre nosaltres. Perquè sabeu el que han fet les dretes amb els temes de mediambient quan han governat a Espanya o a Catalunya, o als EE.UU? Ho sabeu? Doncs, ser més tolerants que ningú amb les emissions, permetre activitats que atenten la salut i defensar-lo com una mostra de la llibertat econòmica. Nosaltres, en canvi, volem que hi hagi activitat econòmica però amb estrictes controls mediambientals. No si val tot. Volem preservar la salut per sobre de tot, també els llocs de treball i l’activitat econòmica, i més a l’actual situació de crisis on moltes empreses aprofiten els dubtes de la ciutat com excusa per fer o desfer.