dimecres, 23 de setembre del 2009

La Salle Montcada: 100 anys fent poble










Sant Joan Baptista de la Salle va néixer l’any 1651. Després d’estudiar per a sacerdot, i d’un intents treball al servei a la comunitat i als infants i joves en particular, va fundar la institució dels Germans de les Escoles Cristianes. Des de llavors el seu llegat s’ha estès arreu de món.
A començament del segle XXI més de mil escoles de La Salle estan presents als cinc continents amb prop de sis mil Germans, setanta-cinc mil professors i gairebé un milió d’alumnes. Tots plegat forma la gran família lasal·liana.
A Montcada i Reixac la institució va arribar l’any 1910. Des de llavors, el servei a la comunitat ha estat el gran refent en els valors cristians i humanistes.
Des d’aquí vull manifestar el meu suport a tota la comunitat lasal·liana de Montcada pel seu centenari. En aquest curs 2009-2010, tot un seguit d’actes lúdics, acadèmics i familiars ens recorden els seus 100 anys de servei, 100 anys fent poble.
Com alcalde i com professor no puc menys que reconèixer la important aportació que tota la xarxa d’escoles públiques o privades del nostre país fan en la formació dels nostres fills i filles. Totes i cadascuna, amb el rigor i la professionalitat com a senya d’identitat, tenen un paper clau en la societat. Com molts dels que em coneixeu sabeu, sempre he defensat l’escola de qualitat, laica i pública, i he considerat que les quatre grans potes de l’estat del benestar –la sanitat, la cultura, els serveis socials i l’educació– han de ser sòlides, ben arrelades al territori i de qualitat. Al mateix temps, també hem de reconèixer l’important paper que compleixen iniciatives privades i religioses en el món de l’ensenyament amb un ferm compromís de servei.
Els Germans de La Salle Montcada han tingut sempre una gran implicació en Montcada i Reixac i una gran vinculació amb tota la comarca. El seu rigor i dedicació, sovint en moments històrics molt difícils, han estat la gran senyal d’identitat. Han format milers d’alumnes, han ajudat a aquells que ho necessitaven i han estimulat a aquells que ho requerien. El treball de La Salle Montcada, com tants altres centres educatius, és un dels treballs més importants de la nostra societat: formen als nostres fills i filles, transmeten el nostre llegat cultural i contribueixen a que les noves generacions puguin assumir responsabilitats amb el compromís de servei a la comunitat i amb els valors cristians i humanistes com a gran referents.
Des d’aquí vull retre un gran homenatge a tots els Germans, professors i professores i alumnes que han passat i continuaran passant per La Salle Montcada. Una institució tan significativa per a la nostra ciutat que en aquest curs fa els seus primers 100 anys. Enhorabona i per molt anys!