divendres, 3 de juliol del 2009

10 anys d’alcalde (1)

El 3 de juliol de 1999, avui fa exactament 10 anys, es va celebrar el Ple de constitució del nou ajuntament desprès de les eleccions municipals. En aquell acte, vaig ser investit alcalde.
En el primer parlament vaig fer esment dels meus grans objectius: garantir la governabilitat de la ciutat, recuperar la confiança del ciutadans, i aconseguir que Montcada sigui una ciutat de qualitat. Han passat 10 anys i crec fermament que hem contribuït a assolir-los.
Tot plegat m’anima a fer un balanç d’aquests darrers deu anys de govern municipal. 10 anys que han aportat a la ciutat, sense cap mena de dubte, un canvi espectacular, sense precedent fins el moment.
El juny de 1999 va ser una fita de referència en el nou govern municipal de la ciutat. Després de dècades de l’antic govern, els socialistes van guanyar les eleccions municipals i van formar un govern estable amd diferentes suports polítics. Hem dut a terme moltes iniciatives que han volgut tenir en compte la sensibilitat d’altres forces polítiques.
Mai no hem volgut governar a través de decret-llei, sinó acordant amb altres sensibilitats i punts de vista el que és millor per a la nostra ciutat. Personalment, estic molt satisfet del que, entre tots i totes, hem aconseguit per a Montcada i Reixac. Aquest govern municipal ha donat uns grans resultats, una estabilitat, rigor, i serietat més que destacable. El principal objectiu de l’acció de govern municipal ha estat doble: assegurar la cohesió social, i potenciar la vertebració territorial. Pel que fa a la cohesió social, hem apostat per a que el servei a les persones sigui la prioritat de l’acció municipal. No hem volgut deixar de banda a ningú. Com alcalde el que realment m’importa és que el nostre estat de benestar arribi a tothom i que aquells col·lectius que per una raó o altra, tenen dificultats per tirar endavant, se’n surtin amb l’ajuda de tots i l’empenta de cadascú. La vertebració social ha estat l’altre gran objectiu. Hem intentat connectar barris, apropar veins i veïnes, construir i dinamitzar centres cívics i equipaments municipals. Així com reduir l’impacte de les grans vies de comunicació que travessen el nostre municipi. Francament, crec que hem fet una molt bona feina. Jo sóc un optimista nat. I darrera de qualsevol dificultat veig oportunitats de canvi. Els montcadencs i les montcadenques han sabut adaptar-se als nous reptes amb orgull i satisfacció. Crec que la funció dels governants és, entre altres coses, estimular el patriotisme cívic. L’orgull de pertinença, sense excloure a ningú. Penso fermament que al llarg d’aquests deu anys, entre tots i totes, hem reinventat la ciutat. Hem projectat la ciutat cap al futur. Estem contribuint a pacificar bona part del trànsit i tenim en marxa projectes que reduiran encara més l’impacte de les grans vies ferroviàries al seu pas per la ciutat. Estem creant una xarxa de centres cívics i equipaments que ofereixen serveis de qualitat a la ciutadania. En el fons, jo crec que el camí recorregut en aquests darrers anys ens ha portat des d’una Montcada poble a una Montcada ciutat. Durant aquest temps hem crescut tots, també la nostra ciutat s’ha eixamplat, s’ha fet més gran, més atractiva, més bonica. Han vingut nous veins i veïnes, molt d’ells joves que han format les seves famílies entre nosaltres. Montcada i Reixac ha viscut una veritable transició cap a la modernitat. Mai com fins ara la gent s’havia sentit tan orgullosa de viure a Montcada i Reixac, i aquest orgull està relacionat amb els nous serveis, equipaments, accessos i mobilitat. Com alcalde, la valoració d’aquests deu anys de govern és molt positiva. Sincerament crec que hem donat un gir molt dinàmic a la ciutat i ho hem fet compartint responsabilitats de govern amb altres forces polítiques. La percepció que tinc com alcalde quan passejo per la ciutat, és que els veïns i veïnes estan cada vegada més orgullosos de Montcada i Reixac.