dilluns, 8 de juny del 2009

Excel·lents resultats socialistes a les europees a Montcada i Reixac

Un cop més, els votants de Montcada i Reixac han tornar a manifestar que les opcions socialistes són majoritàriament recolzades a unes eleccions. Amb el 100% dels vots escrutats, el PSC ha estat la força més votada a Montcada i Reixac, amb 3.948 vots, qüestió que representa el 46,6% dels vots. Darrera, en segon lloc, s’ha situat el Partit Popular, amb 1.553 sufragis, el 18,3%. En tercer lloc se situa CiU amb 1.219 sufragis, el 14,4%. ICV-EUiA, ha obtingut 587 vots, 6,9%, i ERC n’ha obtingut 516, un 6,1%.
Clarament, el guanyador de les eleccions europees a Montcada i Reixac ha estat el Partit dels Socialistes de Catalunya. Aquets resultats electorals tenen una especial rellevància pels socialistes i les socialistes de Montcada. Per una banda, perquè s’ha tornat a reafirmar que la majoria confia en nosaltres. Aqueta afirmació té una significació destacada, sobretot perquè molts han intentat convertir-les en un examen de revàlida de la política local, confiant que perdríem posició, però no ho estat així. En segon lloc, els resultats socialistes són excel·lents, perquè, malgrat la molt baixa participació electoral, l’electorat socialista, comparativament, s’ha mobilitzat força, ha anat a votar. Aquesta dada és molt significativa, ja que sovint s’argumenta que els electors socialistes són els més abstencionistes. Sembla que això està deixant de ser així. Tot i la baixa participació, de la que parlaré més endavant, gairebé una de cada dues persones que han anat a votar, ho ha fet votant PSC.
Les dades més preocupants fan referència a l’abstenció. Quasi dues terceres parts dels montcadencs i montcadenques amb dret a vot, no l’han exercit. O el que és el mateix, només ha votat el 35,47% dels electors. Aquesta dada és clarament negativa. Hi algunes explicacions que permeten comprendre la baixa participació. El primer que manifesten els entesos és que les eleccions europees són catalogades de segon ordre. És a dir, eleccions que mobilitzem poc a l’electorat, com són els referèndums o les eleccions regionals. Aquesta baixa mobilització s’entén perquè la Unió Europea encara és percebuda com a llunyana. En situació de crisis aquesta tendència és reforça. L’elector perd confiança perquè està molt més preocupat pel seu context més immediat. Tothom hem de reflexionar al voltant d’aquesta baixa participació. Les responsabilitats són compartides. Els partits polítics que no hem sabut explicar prou bé la transcendència d’aquestes eleccions. El que s’anomena desafecció per la política, malauradament, ha guanyat terreny en aquestes eleccions.
Malgrat tot, les dades electorals tornen a repetir el que venim observant des de fa força temps. A Montcada i Reixac el socialisme és la força clarament predominat. I no ho és per atzar, o caprici, sinó pel compromís que dia a dia, els socialistes i les socialistes assumint amb la nostra ciutat i el nostres veïns i veïnes. Volem i treballem per contribuir a fer ciutats més justes i equilibrades, donar suport als que més ho necessiten, per seguir creient en la justícia social, en la igualtat. Per aquest motiu, em sento molt satisfet dels resultats electorals obtinguts a la nostra ciutat. Vull agrair a tots els votants que han confiat en les opcions socialistes, així com a interventors, companys i companyes, simpatitzant, amics i amigues, i voluntaris, per la vostra contribució a la importants victòria del socialisme a Montcada i Reixac en aquestes eleccions europees. Gràcies!!