divendres, 12 de juny del 2009

El dinamisme de la societat civil


Les societats són cossos vius, compostos per elements individuals –les persones–, que s’associen –en institucions o entitats–, per aconseguir objectius comuns. Les associacions de veïns, la mateixa institució del matrimoni, els partits polítics o els clubs de futbol són alguns exemples. També hi ha un altre tipus d’associacions, anomenades filantròpiques, que compleixen unes funcionals socials dignes de menció. Entre elles està Rotary Club. El moviment Rotary és centenari. És una organització de clubs de les més antigues del món i amb més de un milió dos-cents mil socis repartits per tot arreu. El seu lema és “donar de Sí abans que pensar en Sí”. Els socis d’aquest clubs, anomenats rotaris, es reuneixen periòdicament, d’aquí la simbologia de la roda dentada, per dur a terme la seva tasca més significativa: donar servei a la comunitat. Organitzen trobades per intentar recaptar recursos per ajudar als més necessitats. El moviment Rotary ha rebut reconeixements nacionals i internacionals pel que fa a la lluita contra la poliomielitis, o contra les mines antipersones, així com altres campanyes per facilitar l’accés a l’aigua a països en vies de desenvolupament. Moltes celebritats del món de la música, com Josep Carreras, o de la cultura, com el exdirector de l’UNESCO, l’espanyol Federico Mayor Zaragoza, han recolzat molts dels seus projectes.
2009 és un any amb molta significació pel moviment rotari. Es celebra la convenció número 100 de Rotary Internacional a Birmingham entre el 21 i 24 de juny d’enguay.
Crec francament que aquest tipus de clubs compleixen una funció digna de menció: ajudar al més desfavorits a través de campanyes que aconsegueixen aportar recursos econòmics i de coneixement, i activar estats d’opinió perquè la pròpia societat sigui conscient de la necessitat d’ajudar als demés. Tanmateix, em sembla que moltes d’aquestes institucions, per a molts malpensats, acaben tenint una certa mala fama –jo crec que immerescuda–, i ho dic perquè, per a molts resulta sospitós que algú pugui donar res sense esperar res a canvi. S’arriba a pensar que hi ha agendes ocultes, o interessos foscos o fins i tot que qui fa això, és per netejar una suposada mala consciència. Exemples con la Fundació Rockefeller o la que duu a terme el fundador de Microsoft, Bill Gates, i la seva dona són alguns exemples.
Jo crec que, sense menysprear la veracitat o sospites de determinades associacions o persones, la gent és més altruista del que sembla, i sovint quan dóna alguna cosa, o fa quelcom per la comunitat, no sempre ho fa amb un doble sentit, sinó pel convenciment de la necessitat de l’ajuda. En aquest tipus d’accions hi ha comportaments morals. L’ésser humà orienta la seva conducta a través de regles morals. Les persones, en essència, son altruistes i solidàries. Rotary Club és un exemple. Des d’aquí vull felicitar a tot el moviment rotari pel seu esforç en la lluita contra les injustícies i per la celebració en el 2009 del seu primer centenari. Per molt anys!!