dijous, 25 de juny del 2009

1er aniversari de l’Espai Cultural Kursaal

El 24 de juny del passat any inauguràvem un dels equipaments més esperats per Montcada i Reixac, i, particularment, pel barri de Can Sant Joan: l’Espai Cultural Kursaal. Aquest primer any de vida convida a una reflexió, a un balanç. Estructuraré les meves idees al voltant de dos grans eixos. L’equipament i el contingut de les seves ofertes culturals. Pel que fa a l’equipament, Montcada i Reixac va apostar fermament per recuperar per al barri, per al municipi, un espai que havia quedat en desús, l’antic cinema Kursaal de Can Sant Joan. Després d’anys d’abandó i d’inactivitat, des de l’Ajuntament vam arribar a un bon acord de compravenda amb els antics propietaris. El segon pas era la construcció de l’edifici. L’edificació de tot l’equipament no va representar cap despesa a l’Ajuntament degut a una acord de permuta amb la constructora per un espai al costat de l’antic mercat municipal. Francament, va ser un acord molt beneficiós per tot el municipi. Fruit d’aquella operació, l’Ajuntament va guanyar per al barri un centre d’activitats modern i adaptat a les necessitats dels veïns i de les veïnes. Tot plegat va permetre també millorar l’antic ambulatori del barri i remodelar-lo totalment. El nou equipament compleix una funció clau en la xarxa d’equipaments municipals: ser una nova peça en l’estructura renovada d’equipaments públics. L’edifici, com sabeu els que l’heu visitat, té una característica multifuncional. Per una banda, ofereix una sala d’exposicions i un teatre, a la vegada que sala de projeccions, a la planta baixa, més diferents sales a disposició de les entitats del municipi i dependències municipals de Serveis Socials. Vam dissenyar l’edifici amb l’objectiu d’integrar usos diferents i vertebrar els usuaris i els usos dels temps per maximitzar l’eficiència pel que fa al seu manteniment i potencialitat.
Respecte al segon gran eix del que voldria parlar, l’oferta que ha projectat el Kursaal en aquest any de vida, la meva valoració no pot ser sinó molt positiva. En un any l’Espai Cultural Kursaal ha organitzat tot un seguit d’exposicions d’artistes locals. A la sala del teatre tenim una programació estable de teatre molt completa. També l’equipament ofereix cursos de tot tipus, i activitats familiars i adreçades als més petits. A la vegada la sala gran s’ha fet servir per projectar pel·lícules. Aquesta sala també ha estat utilitzada pel món associatiu. Per exemple, s’hi han celebrat diferents trobades organitzades per la plataforma contra la incineració de llots a Lafarge. L’Ajuntament ha posat a disposició de tothom aquest equipament emblemàtic. El Kursaal també ha acollit diferents esdeveniments esportius internacionals. L’Open Internacional d’Escacs organitzat amb l’Ajuntament per la Unió d’Escacs Montcada és un esdeveniment de màxima projecció nacional i internacional. Enguany el Kursaal tornarà a ser l’escenari del certamen, que arriba a la dissetena edició, entre el 25 de juny i el 3 de juliol.
En definitiva, l’Espai Cultural Kursaal ha fet un any de vida ple d’activitats i dinamisme, oferint a tota la ciutadania de Montcada i Reixac, i, particularment, al barri de Can Sant Joan, una oferta d’activitats molt plural i variada adreçada a tots els públics, en un dels equipaments municipals més moderns del municipi. Com a Alcalde de la ciutat, i com un ciutadà més, vull celebrar amb tots els veïns i veïnes aquest aniversari. Seguirem apostant per aquest equipament amb ganes i il·lusions renovades, tal i com ho hem fet fins ara.