dimarts, 23 de març del 2010

No al tancament del batxillerat a l’Institut La Ribera

Com alcalde, com professor de professió i com a pare de fills que han estudiat en instituts de Montcada i Reixac, no puc acceptar que el Departament d’Educació plantegi tancar la línia de batxillerat de l’Institut La Ribera. No ens serveix l’argument que el nombre d’estudiants de batxillerat està per sota d’uns números o que s’ha de rendibilitzar el professorat. I no serveix no perquè no sigui un plantejament objectiu, sinó perquè aquesta objectivitat, sense més, no serveix a Montcada i Reixac. La ciutat, des de sempre, ha patit una situació de dèficit educatiu que, a poc a poc, anem millorant. En pocs anys hem construït més escoles bressol que a tota la història de la ciutat. En breu construirem el nou Institut Montserrat Miró i l’institut La Ribera es farà de nou a escassos metres de la seva situació actual, gairebé al centre de la ciutat. El compromís d’apostar per Montcada i Reixac com a ciutat educativa queda palès després d’aquestes dades i d’altres que van en la mateixa línia.
La nostra és una ciutat complexa, dispersa, amb una orografia difícil que obliga a fer molts recorreguts per desplaçar-nos. Aquestes condicions no poden ser l’excusa per demanar als estudiants desplaçaments fora del barri per continuar cursant el batxillerat. No pot ser. I no perquè els nostres adolescents no puguin desplaçar-se sinó perquè l’institut La Ribera, en la seva futura ubicació , estarà més al centre de la ciutat que mai i serà un institut de referència per a tota la seva àrea d’influència. És necessari que el batxillerat segueixi sent una línia educativa a l’abast dels estudiants i de les estudiants de la zona. Ningú pot dubtar que les actuacions del govern municipal al barri han estat molt importants i continuaran sent-ho. Estem duent a terme un importantissim treball de connectivitat urbana i vertebració ciutadana amb projectes socials, mediambientals i urbanístics. La dignificació de la zona per convertir-la en una àrea de nova centralitat va començar fa temps. L’espai alliberat de l’antiga fabrica Valentine i la connectivitat que generarà el soterrament de les vies de RENFE al seu pas pel centre, permetran revitalitzar l’àrea i connectar la zona amb la resta de la trama urbana. És necessari que l’oferta educativa estigui a l’alçada de les necessitats actuals i futures.
Les persones no ens hem d’imposar més prohibicions que les previstes per la llei, i que jo sàpiga no hi ha cap llei que impedeixi lluitar pels drets educatius dels estudiants i les seves famílies. El Departament d’Educació no pot pretendre que a tres mesos d’acabar el present curs, diguem als nostres estudiants de batxillerat de La Ribera i als seus pares que s’acaba l’oferta d’estudis el curs vinent. La comunitat educativa del centre i els seus professors i professores al capdavant han estat molt clars. El que tots sol·licitem al Departament d’Educació és una rectificació del projecte i estudiar plegats el futur del sector amb una moratòria pel proper curs, per tal d’avaluar quin és el millor futur pel centre i per l’àrea d’influència de la zona, inclosa l’escola El Turó. Vull manifestar també el meu reconeixement a la tasca que professors i professores, alumnes i famílies estan duent a terme a l’Institut La Ribera. Les darreres notes de selectivitat dels seus estudiants avalen el treball rigorós i positiu que estan fent.
Els joves i les joves, els estudiants, no són números, ni lletres, són el futur i han de visualitzar que el seu futur ens interessa i que posem a la seva disposició tots els recursos possibles per contribuir a la seva orientació general.